Župa Sveti Matej - Viškovo

Župni listić – Travanj / Svibanj, 2015.

Objavljeno 26. ožujka 2015.

Godina obitelji u riječkoj nadbiskupiji
OBITELJ PUT CRKVE I NARODA

150. godina posvete crkve Sv. Mateja – Viškovo, 1865. – 2015.

LJUBAV JE POBIJEDILA – SLAVIMO USKRS!

Isusovo uskrsnuće 1

Mir vama! Svoj mir Isus upućuje i nama danas. Događaj Kristova uskrsnuća temelj je svih naših slavlja i izvor svih naših nada. Uskrs nije tek važan datum kalendara, već najvažniji događaj u povijesti ljudske obitelji. Ljubav je pobijedila – slavimo Uskrs!

Jedna od najradosnijih vijesti, braćo i sestre, koja se mogla dogoditi ljudskom rodu jest događaj Uskrsa i njegova poruka: ljubav nije jaka kao smrt; ona je jača od smrti! Bog je ljubav, i njegova je ljubav jača od smrti. Gospodnje je to djelo! Djelo i ime njegove ljubavi jest uskrsnuće: Kristovo uskrsnuće i po njemu naše uskrsnuće. Radost Kristova uskrsnuća slavimo i čestitamo jedni drugima kako bismo istinu spasenja naše vjere dosljedno živjeli i odgovorno svjedočili. Uskrsli Krist želi podijeliti novost i dar svoga uskrsnuća već ovdje s nama živima, a ne tek u konačnoj ostvarenosti poslije smrti.

Uskrs je pobjeda ljubavi! Izvor života nije mogao ostati u vlasti smrti. Prepoznatljivi i proročki znak pobjede ljubavi očituje se, poglavito, u bračnom savezu i obiteljskom zajedništvu. Brak i obitelj na svoj način svjedoče uskrsnu dinamiku ljubavi. Ljubav utemeljuje obitelj iz koje se rađa novi život. Uskrsna novost živi u obiteljskim vrjednotama darovanosti, besplatnosti, povjerenja, odgovornosti, ljubavi, nade… Rađanjem novoga života, obitelj brani društvo od groba i smrti; unosi u društvo temeljne vrjednote zajedništva, pravednosti, međusobnog povjerenja, odgovornosti i solidarnosti.

Nalazimo se u Godini Obitelji i pripremi za nacionalni susret obitelji 19. travnja 2015 u svetištu na Trsatu. Poštovane obitelji, osobito mlade obitelji! Uskrsli Krist želi biti s vama i među vama sa svojim križem i uskrsnućem, u vašim poteškoćama, ljubavi i nadi. Kaže se da ljudska nada posljednja umire. Možda je negdje već umrla. Međutim, Kristova uskrsna nada ne zavarava i ne umire, ona nas nosi i s njome nadvladavamo osobne, obiteljske i društvene poteškoće.

Neka uskrsli Gospodin blagoslovi sve naše obitelji, sve one koje čeznu za potomstvom, one koje su u strahuIsus i Čuvari groba za budućnost svoje djece, kao i srca svih onih koji se plaše rođenja novoga života, da budu svjesni da je ljubav pobijedila smrt.

Svim obiteljima, a osobito mladencima čiji će savez ljubavi i vjernosti u ove dane blagosloviti uskrsli Gospodin, njima i svima vama kličem: Krist uskrsnu! Doista uskrsnu! Aleluja!

 

VELIKA ISPOVIJED

 ISPOVIJED ZA ODRASLE I SVE VJERNIKE

Nedjelja, 22. 03. 2015. u 16,30 sati

ISPOVIJED ZA DJECU I MLADE

Subota, 28. 03. 2015. u 11 sati

Ispovijed 

Gospodine, neizmjerno smo Ti zahvalni. I kad griješimo, ne napuštaš nas, nego nas tražiš i s ljubavlju nas stavljaš na ramena i nosiš u kuću na veliko slavlje.

Hvala Ti, Isuse! Dođi, uskrsni u nama i neka naš život bude radosna hvala Tebi.

Dragi vjernici na vrijeme se ispovijedite – nemojte čekati zadnji čas.

Prijavite svoje bolesnike koji nisu u mogućnosti doći u crkvu pa ćemo ih posjetiti u kućama za vrijeme korizme.

Hostija i kalež

Slavlje sakramenta Prve svete pričesti slavit ćemo u subotu, 30. 05. 2015. u 10 sati

 

 

Biskup

Slavlje sakramenta Krizme slavit ćemo u subotu, 20.06.2015. u 10 sati

 

Nacionalni susret mladihPozivamo sve obitelji na 2. Nacionalni susret obitelji, 19. travnja 2015.

Misa u 12 sati u Marijanskom svetištu na Trsatu

 

MASLINOVE GRANČICEMaslinova grančica

Masline za Cvjetnicu moći ćete nabaviti prije svetih misa. Maslinove
grančice se ne kupuju, ne naplaćuju, ali se pozivaju vjernici da dadnu dobrovoljni prilog koji je namijenjen katoličkim misijama i našim misionarima po svijetu. To znači, pomažemo evangelizaciju, navještaj vjere. Slobodni smo pozvati Vas da ne kupujete masline po tržnici i od drugih ljudi. Kao vjernici podržimo svoju Crkvu.

CARITASOVE KUTIJICECARITASOVE KUTIJE

Djeca donose na 5. Korizmenu nedjelju i odložiti će ih u crkvi ispred oltara. A odrasle vjernike potičemo da svoj prilog dadnu u posebnu škrabicu za caritas ili kao djeca neka donesu kutijice. Dobro je spomenuti i to da se ovom caritativnom akcijom Biskupije pomaže veliki broj obitelji. Neki su i iz naše župe. Sve ćemo to zajedno predati na Veliku srijedu u katedrali sv. Vida kada je Misa posvete ulja u 10,30 sati.

 

PROGRAM SLAVLJA ZA VELIKI TJEDAN I USKRSNE BLAGDANE 2015.

VELIKI ČETVRTAKMISA VEČERE GOSPODNJE

02.travnja 2015.

U 18 sati sveta misa za vrijeme mise pranje nogu apostolima, a nakon mise kratko bdjenje s Isusom u Getsemaniju.

Veliki Četvrtak 3    Iz evanđelja te večeri: “Isus je znao da je došao njegov čas da prijeđe s ovoga svijeta Ocu, budući da je ljubio svoje, one u svijetu, do kraja ih je ljubio…. Ako dakle ja – Gospodin i Učitelj – vama oprah noge, treba da i vi činite kao što ja vama učinih.” Na ovu misu pozivam svu djecu, a posebno PRVOPRIČESNIKE i njihove roditelje.

 

 

VELIKI PETAK (Post i nemrs)      

03. travnja 2015.

u 18 sati : OBREDI VELIKOG PETKA

Služba Riječi, Sveopća molitva, Klanjanje križu i Sveta Pričest

Današnji darovi u Milostinji idu za održavanjeVeliki Petak 2

Svetog Groba u Jeruzalemu.

“Križu sveti, stablo svak zavidi ti čarni sjaj,

S takvim lišćem, cvijetom, plodom nikoji ga nema gaj:

Slatko drvo, slatki čavli nose teret slatki taj.

 

VELIKA SUBOTA              

 04.travnja 2015.


Velika SubotaVazmeno bdjenje – slavlje uskrsnuća gospodnjega

U 21 sat misa. Te noći svi smo pozvani obnoviti svoja krsna obećanja. Na slavlju će biti krštenja odraslih.                                                                                                 

 

Poslije slavlja bit će blagoslov jela.

 

 

 

 

NEDJELJA USKRSNUĆA GOSPODNJEGA

05.travnja 2015.

SVETE MISE:
u 7 sati – nakon mise blagoslov jelaUskrsna Nedjelja 2

u 8 sati – nakon mise blagoslov jela

u 10 sati – svečana sveta misa – blagoslov jela

u 11,30 sati (za djecu) – nakon mise blagoslov jela

u 18 sati – večernja sveta misa

«Slavimo blagdan Isusova uskrsnuća:

obnovi nas, molimo, svojim Duhom, i daj da i mi uskrsnemo u svjetlo života».

USKRSNI PONEDJELJAK      

06. travnja 2015.

SVETE MISE:
u 8 sati jutarnja misa

u 10 sati svečana sveta misa

u 18 sati svečana sveta misa

 

DjevicaUZ MJESEC SVIBANJ

Molitva krunice je molitva čovjeka za čovjeka: to je molitva ljudske solidarnosti, kolegijalna molitva otkupljenih, koja odražava duh i nakane prve otkupljene, Marije, majke i slike Crkve: molitva za sve ljude svijeta i povijesti, za žive i mrtve, koji su pozvani da budu s nama Tijelo Kristovo i da postanu s njim subaštinici slave Očeve.

(Sv. Ivan Pavao II, Papa)

 

SVIBANJSKE POBOŽNOSTI – Molitva krunice svaku večer u 17,30 sati prije večernje svete mise. Hodajmo s Marijom za njezinim Sinom. Molimo ovaj mjesec posebno za naše prvopričesnike krizmanike i nova duhovna zvanja.

Krunica

 

NAŠI DAROVATELJI od 15. 01. 2015 do 10. 03. 2015.

Stanko Bradarić, Juraši7; Marko Tunjić, Furićevo 39; N.N.; Jozo Stojak, Bujki 18A; Ob. Kučić, Marinići Draga 17; Mile Ljevar, Juraši 30; N.N.; Ljubas Mara, Kosi 51; Ob. Perković, Valjani 2A; Ob Miro Ilić, Ferenci 33; Manda Pavić, Mladenići 40; Ob. Knežević, Kulići 20; Ob. Kučan, Marinići 106; Marko Tunjić, Furićevo 39; Ob Juko, Viškovo 155; Kata Katalinić, Viškovo 99; Ob. Matijević, Mavri 67/1; Ob. Starčević, Višvko 40/2; Luca Čuljak, Saršoni 40; Ob. Majdančić, Saršoni 40; Ob. Marić, Ilovac 12; Ob. Zubović, Stupari 37A; N.N.; Jozo Marijanović, Bujki 7; Ob. Martinčević, Kosi 20; Ob. Krčalić, D. Sroki 28; Ob. Mrkonjić, D. Jugi 17; N.N.; Ob. Hrgat, Ferenci 51; Ob, Jurčević, G, Jugi 26C; Anto Dujić, Furićevoi 13; Ob. Knežević, G. Sroki 125/6; Darko Nevistić, Luzern; Igor Andrić, Luzern; Ob. Knežević, Lučinići 6B; Ob. Marenić, Ferenci 3;

Ukoliko smo slučajno “greškom” nekog zaboravili staviti u naše dobrotvore neka se javi – grešku ćemo ispraviti u slijedećem broju župnog listića.

Darovi predani do 10. 03 . 2015.

SVIMA OD SRCA HVALA!

ZA SVE NAŠE DOBROTVORE I NJIHOVE POTREBE SLUŽIMO SVETU MISU SVAKE NEDJELJE U 10 SATI

 

SLAVLJE SVETIH MISA

Nedjeljom i blagdanom:       

u 8, 10, 11,30 (uz više prisustva djece)

i 18 sati (uz više prisustva mladih

Radnim danom:

u 7,30 i 18 sati

Subotom:

samo u 7,30 sati

 

UREDOVNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA

 

Prije podne: utorak i petak od 8,00 – 9,30 sati

Poslije podne: srijeda od 16 – 17,30 sati

 

 

 

Vrati se natrag »