Župa Sveti Matej - Viškovo

Župni listić – Lipanj / Srpanj, 2015.

Objavljeno 26. svibnja 2015.

Godina obitelji u riječkoj nadbiskupiji
OBITELJ PUT CRKVE I NARODA

150. godina posvete crkve Sv. Mateja – Viškovo, 1865. – 2015.

VAŽNOST EUHARISTIJE

 

Euharistijska prisutnost Isusa Krista osobito je privilegirano mjesto meditacije. Važnost euharistijeIsus je Bog, ali i čovjek. Radi se, dakle, ne samo o njegovoj božanskoj nego i ljudskoj prisutnosti i to na osobit, nekako zgusnut način.Onaj isti Isus, čovjek iz Nazareta, sa svojim ljudskim tijelom – iako uskrslim – prisutan je tu. Čitavo njegovo djelo spasavanja čovječanstva tu je u akciji.Svetohranište je produžetak sv. Mise. Čitava je Crkva vidljivo ili nevidljivo tu prisutna. Euharistija je središte Crkve i njezin izvor. Tu Isus čeka, čezne za čovjekom da ga otkupi, oslobodi i vjernika osposobi da ga svjedoči i naviješta.Tu je Isus, koji razumije naš jezik, zna naše prilike, poznaje tebe po imenu. Isus, koji želi da se njime hranimo i postajemo njegovo Tijelo. Otajstvo u kojem se njegova Krv prelijeva u našu, njegovo Tijelo postaje našim.Euharistija je bogatstvo pred koje treba stati i upijati ga. Tko se odluči za meditacije pred euharistijskim Isusom Kristom, svaki će se dan vraćati kući preporođen. Bit će bremenit i bogat Isusom.

TIJELOVO – BLAGDAN EUHARISTIJSKE ISUSOVE PRISUTNOSTI

 

Viškovo ispred crkveBlagdan Tijelova, što ga ove godine slavimo 04 lipnja, svake se godine pomiče zajedno s ostalim uskrsnim blagdanima. Slavimo ga uvijek 10 dana nakon blagdana silaska Duha Svetoga nad apostole. Tim blagdanom Crkva slavi Isusovu prisutnost pod prilikama kruha i vina u svetoj euharistiji.

Blagdan se počeo slaviti u XIII stoljeću, ponajprije u biskupiji Liege u Francuskoj 1246., a zatim ga je papa Urban IV, godine 1264. proširio na cijelu Crkvu. Ubrzo su taj blagdan obilježile posebno svečane procesije koje su od davnina sastavni dio proslave Tijelova i u našem narodu.

Ovim blagdanom slavimo velebni Kristov dar – sakramenat euharistije koji je Isus ustanovio na Posljednjoj večeri, kada nam je dao sama sebe za hranu. Bog nam se u euharistijskom Isusu darovao na najkonkretniji način za sva vremena. Postao je hranom za nas da njegovo razdavanje za spas svijeta ne prestane nikada. Biti pričesnikom znači imati udjela u Kristovoj spasiteljskoj žrtvi i plodove te žrtve pronositi ovim svijetom. Neizmjerna Božja ljubav našla je načina da Bog uvijek ostane s nama, da se trajno možemo s njime sjedinjavati do onog konačnog susreta Oči u oči – Licem u lice.

BLAGDAN TIJELOVA, četvrtak, 04. lipnja 2015.
Mise će biti u 8, 10 i 18 sati

Procesija našim mjestom biti će u 10 sati

Slavlje sakramenta Prve svete pričesti slavit ćemo u subotu, 30

Slavlje sakramenta Prve svete pričesti slavit ćemo u subotu, 30. 05. 2015. u 10 sati

Hostija i kalež

Slavlje sakramenta Krizme slavit ćemo u subotu, 20. 06. 2015. u 10 sati

Biskup

 

 

POZIV NA MISU ZAHVALNICU NA KRAJU PEDAGOŠKE GODINE ZA SVE VRTIĆE KOJI DJELUJU U NAŠOJ ŽUPI

 

Ovim Vas putem pozivam da dođete na misu zahvalnicu na kraju pedagoške godine u nedjelju, 28. lipnja 2015. u 11,30 sati. Ovu pedagošku godinu želimo zaključiti zajedničkom svetom misom i zahvaliti Bogu za sva primljena dobročinstva u toku ove godine.

Znati reći «Hvala!» velika je vrlina. Zahvaliti se svima koji su nam dobro činili, pomagali i odgajali. Reći «Hvala!» dragom Bogu znači priznati da nam sva dobra od njega dolaze i postati svjestan tolikih milosti koje smo primili.

Slika Sv. MatejŽupa sv. Matej ViškovoCrkva Viškovo

Glavna proslava 05.07.2015. u 11 sati

Misu predvodi mons. Ivan Devčić, nadbiskup

1865.-2015.

Priprema za ovu obljetnicu bit će od

29. 06. – 04. 07. u 19 sati.

Mise će predvodi bivši svećenici koji su djelovali u ovoj župi.

       Posveta crkve Sv. Mateja ap. i ev. – potpuni oprost!

02. srpnja 1865. – Posveta crkve Sv. Mateja ap. i ev. – potpuni oprost!

U Spomenici župe Sv. Matej čitamo: Crkva je posvećena god. 1865. Ima povlasticu potpunog proštenja za dan posvećenja crkve dne 2. julija svake godine i kroz čitavu osminu od 2. julija 1865.

Od 02. do 09. srpnja, dakle, svi vjernici mogu dobiti potpuni oprost u našoj crkvi, kojeg mogu namijeniti za sebe ili pokojne. Po potpunom oprostu, kojim Crkva posiže za preobilnim blagom zasluga i zadovoljštine koje su nam zaslužili Spasitelj, Blažena Djevica Marija i sveci, pojedini vjernik zadobiva oprost vremenite kazne, koju je zaslužio svojim grijesima, bilo ovdje bilo u čistilištu. To znači, da mu je Crkva iz svoje duhovne riznice, kao najveću moguću mjeru primjene Božjeg milosrđa, namijenila toliko duhovnih zasluga i zadovoljštine, koliko je potrebno da se Božjoj pravdi zadovolji potpuno za sve ono što je bio dužan do sada zadovoljiti za svoje grijehe.

 

Obavijest o prijelazu na svete mise po ljetnom rasporedu

    U ponedjeljak 06. srpnja prelazimo na ljetni raspored svetih misa, a to znači da ćemo radnim danom kroz srpanj i kolovoz imati svete mise samo ujutro u 7,30 sati, a nedjeljom u 8, 10 i 19 sati.

“Hajdete i vi u osamu…” (Mk 6, 31)

 

Isus u pustinjiLjudima suvremenoga svijeta, preopterećenih brigama i raznim teretima potreban je odmor – da poput Isusa s učenicima odu u osamu… Zapazimo, učenici s Isusom odlaze na samotno mjesto… Zato, ako mislimo da je osama osamljenost, da je bijeg od ljudi, varamo se…

Osama je mjesto na kojem možemo uzajamno s drugima podijeliti svoja iskustva neuspjeha, poteškoća i razočaranja… Osama je mjesto molitvene prisnosti s onima koji se međusobno razumiju, gdje ne treba puno riječi i tumačenja, gdje pronalaziš sebe u Bogu, ali i u drugima! U takvoj osami svojoj duši možeš dati nove, svijetle misli i vizije, možeš je osloboditi od negativnosti i depresivnih osjećaja i samooptuživanja…

Razmislimo! Što naše susrete i komunikaciju dovodi do toga da međusobne veze pucaju? Je li to pretrpanost naših termina, jesu li to naše obaveze, dužnosti ili kriva očekivanja? Možda iskustvo potrošenosti koja više ne pridonosi rastu zajedništva u obitelji, poslu…?

Koji kriteriji upravljaju našim odnosima s ljudima? Radikalno služenje, ili gospodarenje nad drugima? Imaš li ti nekoga u svom životu da ti olakša premorenost, razočaranje, duhovnu krizu…? Gdje je u svim takvim tvojim situacijama Isus? Tražiš li ga, želiš li s Njim biti u osami? Vjeruješ li da te On želi i može ohrabriti svojim božanskim mislima, osjećajima i čežnjama? Učvršćuješ li svoj odnos s Njim?

Najsigurniji način da ne razočaramo sebe i druge jest okrenuti se Isusu, pogledati Njegovo svjetlo Lice koje je jedino sposobno rasvijetliti naše nesigurne putove, nemire, iskustva neljubavi i beznađa… Želiš li se odmoriti uz Isusa tako da ti On vrati dostojanstvo življenja i mir koji će tvom životu biti snaga? Hoćeš li ozdravljenje da bi i ti mogao biti poslan unositi nadu u opterećena i premorena srca zbog odbačenosti, poniženja, ispraznosti, oholosti… koji nagrizaju korijen ljudskog života?

 

NAŠI DAROVATELJI od 10. 03. 2015 do 11. 05. 2015.

 

Ob. Martić, Široli 14; Ob. Krčalić, D. Sroki 28; Ob. Francetić, (Fam Špina); Ante Režić, Nikola Stojak, Bujki 18a; Ob. Katalinić,, Viškovo 37; Ob. Čulić, Kulići, 29; Ob. Kučić, M. Draga 17; Ob. Ćosič, Ferenci 9; Ob. Beljan, Juraši 3; N.N.; N.N.; Ob. Tomić, Dovičići 18, Ljerka Prpić, Marinići 160; Ob. Filipović, Ilovca 28; Ob. Tadić, Viškovo 85B; Ob. Denić, Marinići 40; Ob. Fištrovič, Kosi 37; Ob. Marić, Mladenići 78; N.N.; N.N.; Ob. Knežević Zlatko, D. Sroki 26a; Ob. Rotim, G. Jugi 28; Zdravko Ronjga, Viškovo 86; N.N.; Ob. Josip Blažić, liturgijsko posuđe 2 kaleža za proslavu 150 godina posvete Crkve; Ob. Tokić, G. Jugi 33a; Marica Tibljaš, Tibljaši 34; Ob. Kučić, M. Draga 17; Ob. Kalčić, Turkovo 62; Ob. Pavičić, G. Jugu 50d; Ob. Mikičić, Marinići 58; N.N.; N.N.; N.N.; N.N.; Ljubica Ćosić, G. Jugi 65; N.N.; N.N.; N.N.; Ob Nemet, Straža 18.

 

Ukoliko smo slučajno “greškom” nekog zaboravili staviti u naše dobrotvore neka se javi – grešku ćemo ispraviti u slijedećem broju župnog listića.

Darovi predani do 11. 05 . 2015.
SVIMA OD SRCA HVALA!
ZA SVE NAŠE DOBROTVORE I NJIHOVE POTREBE SLUŽIMO SVETU MISU SVAKE NEDJELJE U 10 SATI

 

Izdaje: Župni ured sv. Mateja – Viškovo 30

Tel.: 256 – 862; Fax: 504 – 373

www.zupa-viskovo.com

E-mail: zupa.sv.matej.viskovo@ri.t-com.hr

Vrati se natrag »