Župa Sveti Matej - Viškovo

Župni listić – Lipanj / Srpanj 2014.

Objavljeno 9. lipnja 2014.

Komu propada nedjelja?

Neki je seljak kudio svojeg susjeda što gubi vrijeme odlazeći u crkvu umjesto da što korisno radi.
Taj drugi mu spremno odgovori: “Ako bih ja u džepu imao sedam kuna, susrevši usput nekoga ubogog siromaha, dadnem mu šest kuna. Što bi ti na to rekao?”
“Rekao bih da taj siromah mora biti zahvalan zbog primljena dara.”
“A ako bi taj, umjesto da mi zahvali, počeo potraživati i onu sedmu kunu, što bi ti tada rekao?” – upita pobožni susjed.
“Ma, zaslužio je batine a ne novac onaj tko bi takvo što učinio.”
“Eto vidiš! Sam si sebi odgovorio. Bog ti je dao šest dana za rad, a sedmi za zahvaljivanje i odmor. A ti, umjesto da ga poštuješ zbog primljenoga, želiš mu ukrasti i taj sedmi dan.”
Uzeto s weba: www.vjeraidjela.com

Temelji Kršćanskoga Braka

Tri zapovijedi bračne ljubavi: razgovarati, praštati i moliti

Program bračnog života sažet je u tri riječi koje su poput tri stupa ljubavi. One nam pomažu da ispitamo sami sebe i da vidimo na čemu smo: što je s našom međusobnom komunikacijom? Ima li nešto što treba oprostiti? Je li molitva u središtu našeg života?

Razgovarati. Svi znamo da se može razgovarati i pritom ništa ne reći i da se komunikacija među supružnicima ne mjeri brojem razmijenjenih riječi. O tome svjedoče parovi kod kojih jedan od supružnika više ne može govoriti zbog bolesti ili nesreće, a koji ipak duboko komuniciraju. Da bi riječ bila u službi ljubavi, najprije treba slušati. »Mnogi se parovi žale na nedostatak razgovora, ali ih je malo koji se žale zbog premalo slušanja. A upravo nedostatak slušanja uništava razgovor: tek što je jedan otvorio usta, drugi – već znajući što će čuti – postane zlovoljan prije nego što je ovaj dovršio rečenicu. Onda se traži druga tema razgovora, pa treća, itd., sve dok više ništa ne ostane. Zapada se u anonimnost i mučnu tišinu koje nemaju veze sa srcem koje sluša. Ako uzmemo vremena da ‘okusimo’ međusobnu nazočnost, moći ćemo naći riječ ljubavi, a onda i porazgovarati o nekoj možda teškoj temi, koja će biti prihvatljiva jer je ljubav nosi. I tako ćemo se ponovno naći.«
Za razgovor treba vremena. Treba znati »gubiti vrijeme« na brbljanje o svemu i svačemu, treba biti na raspolaganju bračnom drugu. Najdublji razgovori često dolaze nepredvidivo, kroz nevezano brbljanje, jer smo uzeli vremena i »pripitomili« se jedno drugom istinskim slušanjem.

Praštati. Na brak se može primijeniti ono što Jean Vanier kaže o zajednici općenito: »Ako netko ulazi u zajednicu a ne zna da se u nju ulazi da bi se naučilo praštati i primati oproštenje sedamdeset puta sedam puta, brzo će se razočarati«. Do mnogih rastava braka dolazi vjerojatno zato što većina zaručnika nije uopće shvatila da je brak mjesto gdje treba najviše praštati i primati oproštenje. Mnogi zamišljaju da »ljubav znači da nikada ne treba reći ‘žao mi je’«5. Kad dođe do toga da supružnici povrijede jedno drugo – a to će se dogoditi prije ili poslije upravo zato što se ljube i zato što ljubav čini ranjivim – oni započnu s time da se prave kao da se ništa nije dogodilo, a završe s time da misle da više nema ljubavi.
Praštanje nije neuspjeh ljubavi nego upravo obrnuto: ono je znak istinske ljubavi. Promatrajući stari bračni par kako šeće ruku pod ruku, jedan se svećenik divio: »Ljubav koja tako traje podrazumijeva stotine i stotine razmijenjenih oprosta!«

Moliti. Muž i žena (od pedesetak godina) jednog su dana dobili savjet: »Svake večeri bez iznimke, držeći se za ruke, izmolite zajedno jedan Očenaš i jednu Zdravomariju, te tako prikažite Bogu svoj dan i svoju noć«. Iako malo skeptičan zbog tako jednostavnog zahtjeva, muž je ipak prihvatio moliti sa svojom ženom na taj način. Nekoliko godina poslije svjedoči: »Naš je brak preobražen, uglavnom zahvaljujući tom kratkom vremenu koje smo zajedno vjerno provodili pred Bogom i posvećivali njemu. Jednostavnost koja sada obilježava naš bračni život posljedica je tog predanja u Božje ruke«.
Mnogi bračni parovi ne uspijevaju zajedno moliti jer se odlučuju na nešto što je dugoročno neizvedivo. Za postojanu zajedničku molitvu ne treba tražiti komplicirane stvari. Što je jednostavnije od jednog Očenaša i jedne Zdravomarije? To je gotovo ništa, a mijenja sve. To »gotovo ništa« je poput onih pet hljebova i dvije ribe iz Evanđelja: Gospodin ih beskrajno umnožava.

– Christine Ponsard (preuzeto iz knjige “Vjera u obitelji” – Verbum)

Posveta crkve Sv. Mateja ap. i ev. – potpuni oprost!

02. srpnja 1865. – Posveta crkve Sv. Mateja ap. i ev. – potpuni oprost!
U Spomenici župe Sv. Matej čitamo: Crkva je posvećena godine 1865. Ima povlasticu potpunog proštenja za dan posvećenja crkve dne 2. julija svake godine i kroz čitavu osminu od 2. julija 1865.
Na drugom mjestu Spomenice je zabilježeno: Novu crkvu je posvetio tršćansko-koparski biskup Bartolo Legat dne 2. jula 1865. godine. Taj tekst je uklesan na latinskom jeziku i na spomen-ploči koja se nalazi na pročelju naše crkve.

d 02. do 09. srpnja, dakle, svi vjernici mogu dobiti potpuni oprost u našoj crkvi, kojeg mogu namijeniti za sebe ili pokojne. Po potpunom oprostu, kojim Crkva posiže za preobilnim blagom zasluga i zadovoljštine koje su nam zaslužili Spasitelj, Blažena Djevica Marija i sveci, pojedini vjernik zadobiva oprost vremenite kazne, koju je zaslužio svojim grijesima, bilo ovdje bilo u čistilištu.

To znači, da mu je Crkva iz svoje duhovne riznice, kao najveću moguću mjeru primjene Božjeg milosrđa, namijenila toliko duhovnih zasluga i zadovoljštine, koliko je potrebno da se Božjoj pravdi zadovolji potpuno za sve ono što je bio dužan do sada zadovoljiti za svoje grijehe.

– Za potpuni oprost traži se: sakramentalna (valjana) Ispovijed, Sv. Pričest, da pohodimo župnu crkvu Sv. Mateja ap. u Viškovu na dane od 02. do 09. srpnja, da izmolimo u crkvi neku molitvu na nakanu sv. oca (npr. barem Očenaš i Vjerovanje) i da se odričemo svakog, pa i lakog grijeha te bliže grješne prigode.

– Potpuni oprost može se primiti samo jedanput na dan (u ovom slučaju, dakle, svaki dan od 02. do 09. srpnja, ali samo jedanput dnevno).

– Pozivamo sve vjernike, a osobito župljane, da se svakako posluže ovim preobilnim duhovnim blagom, što nam ga nudi Crkva za naše duhovno dobro i za dobro svetih duša u čistilištu.

Obavijest o prijelazu na svete mise po ljetnom rasporedu

U utorak 01. srpnja prelazimo na ljetni raspored svetih misa, a to znači da ćemo radnim danom kroz srpanj i kolovoz imati svete mise samo ujutro u 7:30 sati, a nedjeljom u 8:00, 10:00 i 19:00 sati.

Vrati se natrag »