Župa Sveti Matej - Viškovo

Zajednica mladih župe Sv. Matej

Od 2008. godine, Zajednicu mladih vodi vlč. Miroslav Pergl, župni vikar. On stvara novu generaciju Zajednice mladih od krizmanika prošle i ranijih godina.
Kako mu uspijeva prebroditi generacijski jaz iz ranije starije u ovu novu, mlađu generaciju mladih, pogledajte niže, u Mozaiku vlč. Miroslava Pergla.

Mozaik vlč. Miroslava Pergla

Papin govor mladima u Rijeci, 8. lipnja 2003.

Na završetku ovoga svečanog slavlja želim na poseban način pozdraviti hrvatsku mladež. Kao što vam je poznato, dragi prijatelji, Papa na vas gleda s povjerenjem i pouzdanjem te vas danas ponovno poziva da budete jutarnja straža, narod blaženstava, kako vas nazvah za vrijeme jednoga od nedavnih svjetskih dana mladeži.

Vas, koji ćete preko svojega obiteljskog i strukovnog života – na koji se sada pripravljate – zauzeti vrlo odgovorne položaje na dobro građanskoga društva i Crkve, podsjećam da se čovjekova vrijednost sastoji u onome što on jest, a ne u onome što on radi ili pak što on posjeduje; da mali niski ciljevi ne mogu nikada utažiti žeđ za srećom i puninom koja je u vašem srcu; da zadaću, što ju je Božja Providnost povjerila svakomu od vas, nitko drugi ne može ispuniti nego vi sami osobno. Odaberite Gospodina Isusa, koga ćete slušati i slijediti ka Učitelja života, za sudruga na vašem životnom putu.

Zašto mladi “bježe” od crkve?

Ovo pitanje, danas sve aktualnije, mnoge će potaknuti na razmišljanje o sivoj stvarnosti te vremenu u kojem se nalazimo. Naime, crkve nam se prazne i dok mnogi upiru prstom u onoga pored sebe i ne uspijevaju uočiti da problem leži u njima. Svjedoci smo brojnih mizernih i otrcanih isprika, kao npr: “Kad vidim tko sve danas ide u crkvu, ja neću jer mi nije tamo mjesto s njim”. Ovo je samo jedna od brojnih rečenica koje možemo čuti a svjedoči o nerazumijevanju vjere i cjelokupnog njezina sadržaja. Mnogi povedeni lošim primjerom ili strahom da neće biti cool ili da će biti “papak”, prestaju odlaziti u crkvu, na Misu već primanjem sakramenta Krizme. Vidimo da se stanje ne popravlja, a što je tome uzrok??? Da li je problem u “nama” ili u “njima”? Da li je crkva postala “konzerva” koja je otvorena samo posebnima? Mislim da ne, jer ima brojnih sadržaja i svatko se može afirmirati na nekom području, od športa do same liturgije. Stoga nam je zadatak prepoznati pravu vrijednost svog poziva i dopustiti Bogu da nas učini putokazom za mnoge u teškim trenucima. Na temelju razgovora, uspjeli smo doznati što oni misle o tome:

“Osobno nastojim što češće otići u crkvu. Priznajem da su moji odlasci u crkvu sve češći s pojavom problema (škola, obitelj itd.). Mladi ne idu u crkvu zato što su im odgovori na probleme ponuđeni na svakom koraku (droga, alkohol…)”.
Marko, 3.razred

“Nitko nas ne može otjerati, ako mi to sami ne želimo. A što nas odvlači? Odvlači nas naša volja prema kafićima, razne športske aktivnosti i ostalo.”
Ivica, 4.razred

“Dosta mladih se udaljuje od crkve zbog raznih braca, sekti, jer smatraju da su zanimljivije. Neki smatraju da im vjera nije bitna, da su to samo glupe priče, sva ta Evanđelja i propovijedi, ali ipak ima ih dosta koji još vjeruju u Boga, koji pjevaju i čitaju čitanja. Ali opet dosta njih radije sjedi u kafićima, piju kavu i puše, nego da budu na jednoj Misi koja traje jedan sat jer je to za njih predugo.”
Ivan, 2.razred

“Općenito ne znam zašto mladi bježe od crkve. Možda je nekima dosadno, a možda nekima smeta boravak u crkvi jer imaju previše grijeha”.
– Tatjana, 1.razred

“Jer nisu dovoljno upoznali Boga. Mladi se srame pred prijateljima ići u crkvu.”
Tea, 1.razred

Šašavi prijevod

Bella vicos et oppida delent.
Ratovi razaraju sela i gradove.

– Čovjek je rat koji razara grad.
– Rat i čovjek gradove razaraju.
– Malo selo je razoren grad.

Citati radosti

Bog je sama radost.

Budite dobri i uvijek veseli! (don Bosco)

Hrabro: ništa bolje za dušu nego drugom ublažiti žalost. (P. Verlain)

Čovjek je rođen za radost, on to osjeća i ne treba za to nikakav dokaz. (B. Pascal)

Samo prijatelj može bez zavisti dijeliti tvoju radost. (K. Spiecker)

Raduj se i učini da se svatko raduje! (J. Langbehn)

Jedan od najvećih grijeha je ne učiniti nešto što bi nekog bližnjeg obradovalo. (Z. Maurina)

Tko obraduje druge, obdario je radošću i sama sebe. (R. Boller)

Tko se ne može smiješiti, neka ne otvara dućan. (Kineska poslovica)

Ne ometajte dječju radost- ništa nije lakše nego obradovati dijete, ali
tu radost i malo pomalo je uništiti! (F. Horn)

Radost je gigantska tajna kršćanina. (G. K. Chesterton)

Raduj se svakoj radosti, jer svaka radost dolazi od Boga! (Lavater)

Humor

Dođe sin ocu i kaže: “Tata, vani jedan čovjek prikuplja priloge za bazen!” Otac odgovori: “Dobro sine, odnesi mu čašu vode!”

Policajac zaustavio pripitog Muju pa ga pita: “Mujo, jesi li ti to pijan?”
“Nisam!” – odgovori Mujo.
– “A jesi li trijezan?”
– “Nisam!”
– “Pa što si onda?” – pita policajac.
– “Taman!” – odgovori Mujo.

Došao Mujo kod doktora, a na vratima piše: “Prvi put usluga 100 eura, drugi
put 50 eura”.
Uđe Mujo i kaže: “Dobar dan doktore, evo mene opet!”

Zajednica mladih 2005./2006.

Ove pastoralne godine Zajednica se okuplja pod vodstvom župnog vikara vlč. Matije Matičića, koji je ujedno i povjerenik za srednjoškolce Riječke nadbiskupije. Trenutno se pripravlja za Nacionalni susret mladih u Puli od 29. do 30. travnja.