Župni listić - rujan 2010.MOLITVA ZA DAROVE DUHA SVETOGADođi, božanski Tješitelju i ispuni mi srce sa sedam svojih darova!
Dođi, Duše mudrosti, i prožmi moje srce i dušu. Nauči me tako promatrati i cijeniti nebeske stvari, da ih nad sve zemaljske stvari zavolim i iskreno tražim.
Dođi, Duše razuma, i prosvijetli moju dušu, da tvoje božanske riječi i tajne sebi na spasenje pravo shvatim i po toj spoznaji se ravnam.
Dođi, Duše savjeta, i pouči moje srce u svemu, da bude sklono na dobro, a izbjegava zlo. Vodi me i upravljaj u svakoj nejasnoći, da nikada ne skrenem s puta, koji me vodi k spasenju.
Dođi, Duše jakosti, i nastani se u meni. Ohrabri me u svim nevoljama, ojačaj me u bolima i protivštinama, daj mi snage protiv svih napasti zlobnog duha, da ti u svemu ugodim.
Dođi, Duše znanja, i nauči me pravo spoznati prolazne stvari ovoga svijeta, da se njima služim jedino na tvoju proslavu i na spas svoje duše.
Dođi, Duše pobožnosti, i potakni moje srce na pravu pobožnost i svetu ljubav prema Bogu, da tebe uvijek iskreno tražim, tebe u ljubavi nađem i zauvijek te posjedujem.
Dođi, Duše straha Božjega, i prožmi moje srce svetim strahom, da na te, svoga Boga, neprestano mislim i izbjegavam sve što bi moglo biti mrsko tvom božanskom veličanstvu. Amen.


 

Novi svećenici u župiZa župu je uvijek nešto neobično kada se svećenici mjenjaju. To se dogodilo ove godine u ovoj župi. Dosadašnji župnik, pater Ivan Androić, razrješen je službe župnika ove župe i imenovan je voditeljem  duhovnog centra u Dramlju.
Samim imenovanjem za voditelja duhovnog centra  moralo je doći i do imenovanja novog  župnika u ovoj župi.

       Koristim priliku da se najsrdačnije zahvalim p. Ivanu Androiću  za sve što je učinio za ovu župu, bilo na duhovnom planu ili materijalnoj obnovi. Ivanu Androiću  želim u ime cijele župne zajednice da ga prati Božji blagoslov i radost u svećeničkom radu i puno uspjeha u pastoralnom radu u novoj službi.

Novi župnik vlč. Ivan Nikolićrođen 30. kolovoza 1966. u Orašcu, župa Šćit-Rama BiH. Sjemenište pohađao u Zadru i Rijeci, a teološke studije svršio na Teologiji u Rijeci.

Pastoralni praktukum vršio je u ovoj župi sv. Mateja – Viškovo. Za đakona je zaređen ovdje 28. studenoga 1993.

Za svećenika zaređen 26. lipnja 1994. u župi sv. Križa u Ogulinu, a 10. srpnja 1994. slavi mladu misu u svom rodnom mjestu u Orašcu - Rama.
b Do sada je službovao na više mjesta u našoj nadbiskupiji. Najprije jednu godinu kao župni vikar u Jelenju, zatim dvije godine u Lovranu, 1995. - 1997. Župni vikar u župi Uznesenja BDM 1997. – 1999. Župnik u župama Klana i Šapjane 1999. – 2001. Od 2001. – 2010. god. župnik župe uznesenja BDM u Rijeci, a 2010. Imenovan župnikom župe sv. Mateja – Viškovo. Uz ovu župničku službu vodi Ured za pastoral braka obitelji od 2002.

Novi župni vikar vlč. Matija Žuga, mladomisnikRođen, 07. 02. 1985, u Slavonskom Brodu, župa Gospe brze pomoći. Završio klasičnu gimnaziju u Sl. Brodu, te teologiju u Rijeci. Za đakona zaređen 28. 06. 2009. God u Mrkoplju, a đakonski praktikum vršiou župi sv. Mateje – Viškovo. Za svećenika zaređen 29.05. 2010. u riječkoj katedrali sv. Vida. Od 15. 08. Vrši službu župnog vikara u župi sv. Mateja na Viškovu.Nastupajući na novu pastoralnu službu u ovoj župi sv. Mateja - Viškovo mi svećenici smo prije svega tu za vas i vaše potrebe.
Stoga u našem djelovanju očekujemo vašu podršku i pomoć kako bi ova župa i i župna zajednca bila prepoznatljiva u djelovanju na dobrobit svih vjernika i i žitelja ovog mjesta.

 

UKLJUČIVANJE U ŽIVOT I ZADATKE ŽUPNE ZAJEDNICEKršćanin je pozvan izgrađivati Crkvu kao zajednicu Božjeg naroda. Prihvaćanje svijesti o građenju zajednice, zajedništva i suodgovornosti iziskuje promjenu čovjeka. Neki se nerado otvaraju zajednici i komunikaciji. A bez toga nema pravog kršćanstva, jer mi smo nužno zajednica u Kristu. Temelj našeg susretanja, razgovora i života uopće jest naša vjera, ali kao osobno proživljeno iskustvo, a ne tek neki običaj. Ako bismo se više otvorili drugima, obogatili ih svojim iskustvom vjere ili im čak saopćili i neke muke svoga rasta u vjeri i života uopće, postajali bismo i sami sve više radosniji. Jednom riječju, potrebno nam je malo više samo inicijative kako bi župa postajala sve više zajednica svjesnijih vjernika, angažiranih u ostvarenju Kristova programa.

U župi je od bitne važnosti osposobljavanje vjernika laika posebice se aktivnije uključiti u život župne zajednice da unosite Evanđelje u sav društveni život, da utječete na kvalitetu javnoga mjenja, kako bi ono bilo prožeto kršćanskim vrijednostima. U tom pravcu su i sva naša okupljanja i nastojanja, počev od djece, mladih, odraslih …

Dragi vjernici, neka i Pastoraloni plan i program za ovu godinu bude izvor zajedništva vjere kroz slavlje kršćansog otajstva u godini Euharistije koja se slavi u našoj nadbiskupiji.

 

UZ POČETAK NOVE ŠKOLSKE, VJERONAUČNE I PASTORALNE GODINEMjesec rujan na poseban je način svake godine obilježen početkom nove školske, vjeronaučne, ali i pastoralne godine. Za djecu i mlade to prije svega znači oprostiti se s bezbrižnim ljetnim vremenom, zabavom i razbibrigom i prionuti iznova uz knjigu. Iznova ući u školske klupe i raspoložiti se za sticanje novih životnih spznaja. Valja se iznova ranije ustajati, spremati školsku torbu, brinuti o domaćim zadaćama i dobrim ocjenama.  Za roditelje pak opetovano se ponavljaju brige oko nabavke novih knjiga, jesenske odjeće, ali i odlazaka u školu na informacije i roditeljske sastanke.

         Ponavlja se to svakog rujna iznova, a opet uvijek se događa i nešto novo. Novi razred, novi prijatelji,  nove spoznaje, novi učitelji, nove školske dogodovštine, radosti i poteškoće. Ta škola uvijek kao da u rujnu poprima novo lice i iznova zove u svoje krilo. Toliko toga novog i nepoznatog ponovno stoji pred  đacima. Poželimo im da i njihov polet bude noviji i svježiji, da i njihove želje za otkrivanjem tajna mudrosti života budu nove i još snažnije. Jednako tako poželimo njihovim roditeljima i učiteljima da im na putovima spoznaje budu ispravni smjerokazi, svjetionici što kazuju mladim mornarima siguran put morem života.
Na istom će se zadatku naći i vjeroučitelji, te u još jednoj godini dati sve od sebe kako bi djecu i mlade upoznali s Isusom Kristom i njemu ih približili. Vjeronauk je zastupljen sa 2 sata u školskom rasporedu, dok će se u župi organizirati župna kateheza za djecu koja koja će ove školske i pastoralne godine primiti sakramenat Prve pričeste ili krizme. Raspored održavanja župne kateheze bit će naknadno objavljen. Pozivamo dijecu i roditelje da sudjeluju na nedjeljnoj euhristiji koja se slavi svake nedjelje u 11,30 sati.

 

PROSLAVA ŽUPNOG BLAGDANA SV. MATEJAProgram proslave

17. 09. 2010.
U 10,00 sati blagoslov djece
za početak školske godine I. grupa

U 10,30 sati blagoslov djece
za početak školske godine II. grupa

Trodnevna priprema
18. – 20. rujna u 18 sati

Mise na sam blagdan
utorak, 21. 09. 2010.
Mise u 8, 10 i 18 sati

U 18 sati svečena misa koju predvodi
vlč. dr. Richard Pavlić


 

NADBISKUPIJSKI EUHARISTIJSKI KONGRESU nedjelju, 26. rujna u 10 sati se slavi nadbiskupijski Euharistijski kongres u svetištu Majke Bojže na Trsatu. Budući da je to važan događaj za cijelu mjesnu crkvu pozivma sv vjernike župe da se pridruže tom zajedničkom slavlju. Radi toga iznimno važnog događaja u kojem se ostvaruje nadbiskupijsko zajedništvo biskup, svećenici i narod u našoj župi neće biti sv. Misa u 10, i 11,30 već Vas pozivamo na Trsat.

Mise u župi 26. rujna će biti sa,o u 8 i 18 sati