Župa Sveti Matej - Viškovo

Kršćanska meditacija

Održava se svakog prvog utorka u mjesecu pod vodstvom dr. Milana Špehara.

Kako kršćanski meditirati?

Kršćanin meditacijom ulazi u sve dublje shvaćanje vjerskih istina i silazi tamo gdje Bog u njemu stanuje. On ide od uvjerenja da je Isus Krist temelj na kojem može osloniti život kako bi pokrenuo i spoznao svoje postojanje i svijet. Isus Krist je Put, Istina i Život. A ako je Put, znači da ne moramo lutati u putovanju do nas samih, do smisla života i izvora svega – Boga.

Kršćanska meditacija ne ide poput istočnjačkih, transcendentalne, zen i ostalih vrsta u komplicirane predjele psihe, podsvjesti i nesvjesnog u čovjeku kako bi upoznala bitak, smisao i temelje života, snagu za život. Kršćanska meditacija pušta svijetlo u dušu kako bi se ono što joj je potrebno osvjetlilo. Isus je put, ne samo do nas samih, već i do drugih oko nas te do samoga Boga jer tek po Isusu spoznajemo druge, primamo ljubav i snagu da ih prihvatimo, zavolimo.

Isus kaže da je Istina, pa tako od njega možemo naučiti ispravno živjeti, spoznati ono što nam je skriveno. Meditacijom se u Istinu ulazi, s njome se postaje jedno, ona se u nama utjelovljuje. U Istinu se ulazi kako bi se živjela u stvarnom životu. Kroz otvaranje Istini u meditaciji, ona nas mijenja. Istina nam je cilj. Jer tek kada spoznamo nju, sve ostalo u svijetu dobiva pravi smisao. Isus je i Život. On je uzeo sve naše jadne, ograničene, smrtne živote na sebe i ponio ih na križ. Donio je svima nakon toga jedan novi – svoj život. Od tada više nemamo svoje postojanje, već Isusovo postojanje. Živimo na njegovu životu, njegovoj strani, na njemu. Ili, poput loze sušimo se ako nismo na njegovu trsu. Međutim, zbog dane nam slobode možemo reći i ne svemu tome što nam se nudi, slobodni smo reći ne ponudi života. Kad se odupremo našem slabom tijelu, tek tada počinjemo iskustveno doživljavati i Kristovu egzistenciju.

Kršćanska meditacija ne započinje od nule, ništavila, već od činjenice da u svijetu i u čovjeku već jest Isus Krist. Meditacija je dijalog s Bogom u kojemu čovjek postaje slobodniji i oslonjeniji na Boga. Duh Sveti kao najjača sila života, u nama rađa novog čovjeka prema slici Isusovoj. Meditacijom, ujedno čovjek proširuje svoju svijest. Ona nas čini novim, oprašta nam grijehe i oslobađa grižnje savjesti, lažnih krivica. Čovjek uspostavlja ravnotežu i sklad između tijela i duše, savjesti i nagona, razuma i uma, želja i stvarnog života, sebe i prirode koja ga okružuje, sebe i Boga.