Župa Sveti Matej - Viškovo

150. godina posvete crkve sv. Mateja – Viškovo

Objavljeno 25. lipnja 2015.

plakat

PROGRAM PROSLAVE 150. GODINA POSVETE CRKVE SV. MATEJA – VIŠKOVO
29.06. – 05.07.2015.

sv_matej

ŽUPA KOJA OKUPLJA

U povodu 150. obljetnice posvete crkve sv. Mateja na Viškovu

03Dragi naši župljani,
kao što sigurno već znate pred nama je proslava 150. obljetnice postojanja župe sv. Mateja na Viškovu. To je događaj koji se tiče svih nas koji živimo u ovom lijepom mjestu. Upravo vi, dragi mještani Viškova tvorite veliku zajednicu koja se zove župa. Bez vas – prijašnjih i budućih generacija – crkva kao građevina nebi imala smisla. To je vaš blagdan stoga s pravom možete biti ponosni.

Uz ime Viškovo, čiju posvetu župne crkveproslavljamo, vezano je ime sv. Matej. Stoga, kada se drugima koji vas susreću predstavite da ste iz Viškova i oni na neki način po vama dolaze pod zagovor sv. Mateja. Zbog toga smo svi pozvani, a posebno vi, dragi naši Viškovljani, našega zaštitnika u pomoć zazivati ali i slijediti u svom svakidašnjem kršćanskom životu.

I vi, dragi mladi i draga djeco, budite ponosni na svoju Župu, na svoju župnu crkvu i na svijetle likove ove župe kao što su fra Marijan Blažić i braća Baštijan. Molite im se i nastojte svojim životom iz dana u dan potvrđivati da ste pravi vjernici i da želite svoju vjeru svakodnevno svjedočiti uz pomoć sv. Mateja.
Želja nam je da se kroz ovaj tjedan obogatite i duhovno obnovite kako bi nam proslava ovog našeg blagdana bila svima i od koristi za naš svakodnevni život.

Stoga molimo i pozivamo ne samo redovite vjernike, već baš sve župljane, kao i vjernike iz okolnih župa, da nam se priključe kroz ovu pripremu kako bismo se zajedno družili i slavili Boga po zagovoru svetog Mateja.

Vaši svećenici
vlč. Josip Blažotić, župni vikar
mons. Ivan Nikolić, župnik

SAKRAMENTI

04Sakramenti izražavaju i ostvaruju stvarno i duboko zajedništvo među nama, jer u njima susrećemo Krista Spasitelja i, po njemu, našu braću u vjeri. Sakramenti nisu prividi, nisu obredi, sakramenti su Kristova snaga; u sakramentima je prisutan Isus Krist.

Kada slavimo misu živi je Isus taj koji nas okuplja, čini od nas zajednicu, daje da se klanjamo Ocu. „Svaki je od nas, naime, po krštenju, potvrdi i euharistiji, pritjelovljen Kristu i povezan sa čitavom zajednicom vjernika.
Zato, ako s jedne strane Crkva ‘vrši’ sakramente, s druge sakramenti ‘čine’ Crkvu, grade je, rađajući novu djecu, pridružujući ih Božjem svetom narodu, učvršćujući njihovu pripadnost“.

Milost sakramenata jača u nama snažnu i radosnu vjeru, vjeru koja se zna čuditi Božjim ‘divotama’ i zna se oduprijeti idolima svijeta. Zato je važno pričešćivati se, važno je da se djeca rano krsti, da prime krizmu, jer su sakramenti prisutnost Isusa Krista u nama, jedna prisutnost koja nam pomaže. Važno je, kada se osjećamo grešnima, pristupiti sakramentu pomirenja.

Znaš li koga ćeš susresti u sakramentu pomirenja? Susrest ćeš Isusa koji ti oprašta! Isus je taj koji te ondje čeka; i to je sakrament koji pomaže čitavoj Crkvi rasti.

Crkva – velika zajednica Kristovih učenika – počela je nastajati još za Isusova života. Klica iz koje se ona razvila bili su već prvi Isusovi učenici, osobito dvanaestorica njegovih apostola na čelu s Petrom kome je Isus obećao da će biti kao stijena na kojoj će sagraditi svoju Crkvu.

PROGRAM PRIPREME

29. 06. – 04. 07. 2015.

Večernji molitveni program i duhovna priprema od 29. 06. – 04. 07. 2015.
U 18,30 sati: prigodna pobožnost i sveta ispovijed
19,00 sati: Euharistijsko slavlje i molitva pred slikom sv. Mateja
(u ovom tjednu nema jutarnje mise već samo večernja)

1.DAN, 29. lipnja – PONEDJELJAK
Tema: Sveto krštenje
18,30 sati: krunica
19,00 sati: Euharistijsko slavlje predvodi:
p. Marko Stipetić
(Đakon župi 2007. i Duhovni pomoćnik, 2010.)

2. DAN, 30. lipnja – UTORAK
Tema: Sveta krizma
18,30 sati: krunica
19,00 sati: Euharistijsko slavlje predvodi:
Mons. Mile Čančar
(Župnik u ovoj župi od 1988.-1992.)

3. DAN, 01. srpnja – SRIJEDA
Tema: Sveta euharistija
18,30 sati: krunica
19,00 sati: Euharistijsko slavlje predvodi:
Mons. Dr. Richard Pavlić
(Župni vikar u ovoj župi od 1998.-2000.)

4. DAN, 02. srpnja – ČETVRTAK
Tema: Sveta ispovijed
18,30 sati: euharistijsko klanjanje
19,00 sati: Euharistijsko slavlje predvodi:
vlč. Robert Reiman
(Župni vikar u ovoj župi od 2006.- 2008.)

5. DAN, 03. srpnja – PETAK
Tema: Sveto bolesničko pomazanje
18,30 sati: Križni put
19,00 sati: Euharistijsko slavlje predvodi:
vlč. Mile Šajfar
(Duhovni pomoćnik u župi 1980.-1981. i župnik u ovoj župi 1992.-2001.)

6. DAN, 04. srpnja – SUBOTA
Tema: Sveti red
18,30 sati: krunica
19,00 sati: Euharistijsko slavlje predvodi:
Mons. Dr. Milan Šimunović
(Župnik u ovoj župi od 1977.-1988.)

Svatko od nas treba pokloniti župnoj zajednici svoje najbolje sposobnosti (darove) i svatko treba što bolje vršiti svoju službu. Svi se trebamo radovati darovima ostalih članova zajednice i svatko treba poštivatj drugoga u vršenju službe koja mu je povjerena… Naše sposobnosti trebamo otkrivati, prihvaćati i poklanjati drugima. Što budemo više poklanjali svoje vrijeme i sposobnosti župnoj zajednici, više ćemo osjećati ono što župna zajednica daruje nama.

GLAVNA PROSLAVA

NEDJELJA, 05. 07. 2015.

Svečana misa u 11 sati

Euharistijsko slavlje predvodi
mons. dr. Ivan Devčić, nadbiskup

uz koncelebraciju župnika – svećenika koji su djelovali u ovoj župi, kao i ostalih svećenika iz Riječke nadbiskupije i Gospićko senjske biskupije.

Na misi pjevaju udruženi zborovi:
Župni zbor sv. Mateja; KUD Halubjan; Mješoviti pjevački zbor “Ronjgi”; Ženski zbor “Marinići”; Ženski zbor “Korezin”; Dječji zbor župe sv. Mateja “Nebeske Iskrice” i zbor mladih Župe Viškovo.

POZIVAMO VAS NA SUDJELOVANJE I SLAVLJE
DOBRO DOŠLI!

Mise su još u župi u 8 i 19 sati

Danas po cijelom svijetu postoje i nastaju nove kršćanske zajednice. Crkva, je veliki izabrani Božji narod, raširena, po svemu svijetu kojoj je na čelu Papa, rimski biskup. Ta velika Crkva se sastoji od mjesnih crkava ili biskupija. Biskupija se sastoji od manjih kršćanskih zajednica koje se zovu Župne zajednice ili Župe.

Vrati se natrag »